Košík (0) 0,00 €

Domáci burger zo srdca

Valentín. Všade samé srdcia a srdiečka v podobe anatomicky nekorektných napodobenín. U nás na Záhorí v Záhorácké hovjadzí® tiež srdiečkujeme.  Už dlhšie sme avizovali recept, v ktorom bude znova hviezdiť hovädzie srdce. Áno, vidíte dobre. Ide o špeciálny Valentínsky burger.

Myšlienka robiť burger so srdcom mi napadla, keď som naposledy čistila srdce od povrchového tuku a pripravovala srdce na prudko. Bolo z toho pomerne veľa odpadu.  A ja naozaj nemám rada, ak prichádza k takémuto plytvaniu. Teda... jasné že som nič nevyhodila a všetko s radosťou zjedla moja nezbedná fenka, ale dá sa to využiť aj lepšie!

Dobrý burger má vraj aspoň 20% tuku. Zvolila som teda kombináciu hovädzie srdce a hovädzí krk v pomere 1:2. V mäsovom mlynčeku som pomlela mäso a hovädzie srdce spolu s tukom. Zmes som dochutila čerstvo namletým zeleným korením, soľou, tymiánom a horčicou s celými semienkami.  Na panvici som skaramelizovala dve polievkové lyžice cukru. Karamel som zaliala červeným vínom a redukovala som. Hotovú redukciu som vmiešala do zmesi a hotovú zmes som nechala pol dňa odpočívať. Žiadne vajce, žiadna strúhanka.

Zatiaľ som si pripravila dresing. Ako inak, avokádový. Pripravujem ho často, lebo je rýchly a jednoduchý. A čo je podstatné, skvele sa hodí k hovädziemu mäsu. Vidličkou som roztlačila avokádo, pridala majonézu, dijonskú horčicu a nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Dochutila som pár kvapkami citrónu. Kto má rád, môže pridať aj štipľavú papriku.

No a k samotnej príprave. Do jednej žemle som dala 150 gramov mäsa. Treba spraviť peknú hrubú placku. Dajte pozor, aby ste mali zaoblené aj kraje, inak sa môže mäso v žemli od krajov začať rozpadávať. Burger som pripravila na malom kuchynskom grile. Pre tých, pre ktorých to je rovnaká novinka ako pre mňa, vyzerá to ako trochu väčší a výkonnejší toustovač. Pri 230% bola porcia hotová za 5 minút. Tuk sa v zmesi rozpustil a časť odtiekla do odkvapkávača.  Mäso ostalo krásne šťavnaté. V tuku tymián uvoľnil svoju arómu a v kuchyni krásne zavoňal. Ani by ste nepovedali, že sa pripravuje burger s hovädzím srdcom. Už len zohriať žemle.

Záver prípravy je tá najpríjemnejšia časť, kedy všetko na seba ukladáte, dresing vyteká, zelenina padá a vy sa snažíte spraviť dojem. Moja skladba bola nasledovná: žemľa, dresing, rukola, mäso, cibuľa, dresing a žemľa.

Nebojte sa vyjadriť lásku srdcom! A to nie len na Valentína ;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Suroviny na 6 burgrov

600 g hovädzí krk- Záhorácké hovjadzí®

300 g hovädzie srdce spolu s tukom- Záhorácké hovjadzí®

2 lyžičky horčice s celými semienkami

čerstvo mleté zelené korenie

tymián

soľ

3 lyžice cukru

2 dcl červeného vína

1 ks avokádo

5 lyžíc majonézy

citrón

dijonská horčica

cibuľa

rukola

žemle

Späť k článkom
Záhorácké hovjadzí : Čerstvé chutné masíčko

Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. x